Nekoliko stotina branitelja odalo počast stradalima u akciji Maslenica

Sedamnaesta obljetnica vojno-redarstvene akcije 'Maslenica', kojom je 1993. godine oslobođeno zadarsko zaleđe te konačno spojeni ratom odsječeni hrvatski jug i sjever, obilježena je kroz niz memorijalnih događanja.


Uz predstavljanje knjiga, budnicu limene glazbe po Zadru i polaganje vijenaca na zadarskom Gradskom groblju kojem je prisustvovao i novoizabrani predsjednik RH Ivo Josipović, ipak je glavni događaj okupljanje branitelja u Kašiću i Islamu Latinskom gdje se na spomen obilježjima polažu vijenci i pale svijeće za 19 branitelja koji su poginuli tijekom akcije koja je značila veliki preokret u oslobađanju hrvatskog teritorija, u vojnom, ali i psihičkom smislu.
Vijence su poginulima je položio niz delegacija. Uz izaslanstvo Vlade RH predvođeno ministrom Božidarom Kalmetom, izaslanstvo Zadarske županije sa županom Stipom Zrilićem, izaslanstvo Grada Zadra sa gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem i predsjednikom Gradskog vijeća Živkom Kolegom, vijence su položili predstavnici niza institucija,civilnih i vojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici MUP-a i MORH-a.

Najzastupljeniji su ipak bili pripadnici različitih postrojbi koji su sudjelovali u akciji, pa se može reći da se u Kašiću i Islamu okupilo nekoliko stotina ljudi.

Uz predstavnike 1., 2., 3., 9. i 126. brigade, 7. domobranske pukovnije, 40. inženjerijske bojne, 72. bojne Vojne policije, specijalnih postrojbi MUP-a, Hrvatske mornarice i zrakoplovstva, najzastupljeniji su bili „Pauci“ iz 4. Brigade koji su bili i glavni nositelji akcije.

- Nitko onog jutra prije 17 godina iz 4. Brigade nije mogao znati da će „Pauci“ ispisati tako značajnu stranicu hrvatske povijesti i da će je nošeni „Olujom“ pisati sve do Mrkonjićgrada. Trebamo čuvati sjećanje na ove slavne dane. Ne radi naše slave, nego radi onih kojima danas odajemo počast na spomenicima u zadarskom zaleđu – rekao je pukovnik HV-a Đovani Matešić Jeremija, koji je ratna svjedočanstva objavio u nekoliko knjiga.

Molitvu za pokojne je predvodio vojni kapelan pater Ivo Topalović, a sveta misa se tradicionalno služila u podne u Podpragu na Velebitu, u Crkvi sv. Frane.

U subotu se održava i tradicionalni memorijalni maraton Maslenica – Posedarje – Novigrad kojemu je start je na 'novo-starom' Masleničkom mostu, a cilj na rivi u Novigradu.

U nedjelju u 10 sati započinje malonogometni turnir 'Maslenica 93' u sportskoj dvorani u Bibinjama, a na njemu sudjeluju ekipe sastavljene od branitelja,braniteljskih udruga, postrojbi HV-a i pripadnika MUP-a.

Nikolina Radić Ančić / Epeha

Foto: Andrija Lučić / Cropix

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Nisam mrtav samo sam zemlju zagrlio

Goran Zlopaša: Branitelji će obranit škver

"Sluge tuđih gospodara"